Ezt beszélik: a független vidéki magyar média heti sajtószemléje

Megosztás

Helyi kisvállalkozók üzletei szűnnek meg a Pécs Plázában, a legendás, de az utóbbi időben régi fényéből sokat vesztett szolnoki Tisza Szállóban viszont kinyitott a fürdő. Nagyot megy a miskolci adventi villamos, egy német videó révén a világhírnév felé robog. Egy szombathelyi család karácsonyi jótékonysági mozgalmat indított, Debrecenben pedig arról beszélgettek, hogy fontos az értelmiségiek megszólalása a közügyekben. A mesterséges intelligencia arra is választ adott, mit hozhat Szegedre a BYD kínai elektromosautó-gyár. Többek között ezek a témák érdekelték ezen a héten a Budapesten kívüli független újságok szerkesztőségeit és olvasóit.

Világszenzáció lett a miskolci adventi villamos

A miskolci adventi villamos csodálatos hangulatáról és meseszép kialakításáról már számtalanszor írt a Borsod24.hu, az idei karácsonyi szezonban azonban nagyon úgy tűnik, hogy nemcsak a helyiekhez jutott el a különleges közlekedési eszköz híre. Egy Németországban publikált videó például közel másfél millió megtekintést, több mint 60 ezer reakciót és 12 ezer megosztást hozott az attrakciónak. A jármű december eleje óta közlekedik, érvényes jeggyel és bérlettel bárki használhatja a Tiszai pályaudvar és Felső-Majláth között, és komoly esélyei vannak, hogy idén is megválasztják Európa legszebb karácsonyi villamosának.

„A kulturális életünk még mindig olyan, hogy szemet hunyunk a problémák felett”

Fontos, hogy az értelmiségiek megszólaljanak a közügyekben, mert minden rendszernek szüksége van visszajelzésre a fejlődéshez. Debrecen kultúrpolitikájában kulcsfontosságú a kisközösségek erősítése, mert ők tudnak védőhálót képezni a nagy intézmények számára is – nélkülük halálugrás minden nem popkulturális próbálkozás. A kulturális szférába bekerülő fiatalok pedig kelet-európai szinten tisztességesnek számító fizetést kapjanak, amiből meg lehet élni. Mindezekről Lakó Zsigmond egyetemi oktató beszélt a Debreciner Podcastjának legutóbbi adásában.

Hivatalos, nem iható a balfi Savanyúkút vize

A hatósági vizsgálat eredménye alapján nem iható a balfi Savanyúkút vize – írja az Enyugat.hu. A történet pár hónapja kezdődött, amikor a balfi gyógy vizet adó Zsolnay-kutat lezárták. Akik hozzászoktak a balfi víz jellegzetes ízéhez és jótkony hatásaihoz, a nem messze lévő Savanyúkútra kezdtek járni.

A Savanyúkút elhanyagolt állapotban volt, ezért önkéntesek megtisztították, de kiderült, hogy a vize nem iható, mind bakteriológiai mind kémiai szempontból kifogásolt minőségű. Az önkéntesek ezért hatósági mérést kértek, aminek ugyanaz lett az eredménye. Így most nem ihat senki balfi vizet.

14 rászoruló szombathelyi családot hívtak meg karácsonyi vacsorára önkéntesek

Egy szombathelyi család azt tervezte, hogy étteremből rendelik meg a karácsonyi menüt. Amikor eljutottak a rendelésig, KIss Enikőnek, a feleségnek eszébe jutott, hogy egy rászoruló családnak is rendelnek ételt. Az ötlet nem volt idegen a családtól, hiszen több közösségszervező és jótékonysági programban is részt vettek már az elmúlt években.

Aztán létrehoztak egy jótékonysági felhívást a Facebook-on, remélve, hogy ismerőseik is beszállnak az ügybe. Közben jelentlezett egy étterem is akik kedvezményt adtak a karácsonyi tálak árából, végül húsz családui adag gyűlt össze. A rászoruló családokat a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ segítségével választották ki. Részletek a Nyugat.hu cikkében.

Multik üzleteire cserélnek helyi kisvállalkozók boltjait a Pécs Plázában

Helyi kisvállalkozók üzletei szűnnek meg a Pécs Plázában, Pécs első modern bevásárlóközpontjában. A Pécs Plaza tulajdonosa az Indotek Group, amely a Tiborcz Istvánnal is üzletelő Jellinek Dániel milliárdos üzletember tulajdonában áll. A Szabad Pécs cikkében a cégcsoporttól többek között arra a kérdésre is feleltek, hogy üzleti döntésük előtt mérlegelték-e, hogy magasabb profitot érnek el, de közben magyar kisvállalkozók boltjait cserélik le nemzetközi multicégek által jegyzett üzletekre.

Mit hozhat majd a BYD Szegedre? Megkérdeztük a mesterséges intelligenciát

Nemrég jelentették be, hogy több európai város, és más magyarországi település közül Szegedet választotta a kínai elektromosautó-gyártó, a BYD. Az biztos, hogy Szeged történetének legnagyobb beruházásáról van szó, de kormányzati politikusok nyilatkozataiból tudjuk, hogy Magyarország vonatkozásában is óriási jelentőséggel bír majd a gyár. Hogy mégis milyen negatív, és pozitív hatásai lehetnek majd Szegedre nézve az üzemnek, arról a mesterséges intelligenciát kérdeztük.

Kinyitott a fürdő a szolnoki Tisza Szállóban

Már nagyon régóta várták a meleg vizek szerelmesei Szolnokon, hogy kinyisson a Tisza Szállóban a fürdőrészleg. Sokan már lemondtak arról, hogy valaha ismét birtokba lehet venni a medencéket a legendás, de az utóbbi időben régi fényéből sokat vesztett épületben. De mintegy varázsütésre csoda történt: előbb a közkút-szolgáltatás állt helyre, majd december végén megnyitotta kapuit a teljes komplexum, és ismét lehet élvezni a gyógyvíz hatásait, hétfő kivételével minden nap várják a vendégeket.

Kapcsolódó cikkek